Ljosland

Herskapelig og tradisjonell i en og samme trapp. For deg som har sansen for detaljer og gode materialer. ­Stolper­ og spiler med utfreste spor. Nøkkelhulls-profil på håndløpere. Her vist som 90 graders svingtrapp med hvitlasert og ­lakkert parkettmønstret eik i trinn og hvitmalte opptrinn. Eik i trinn gir en meget slitesterk ­overflate samtidig som det gir trappen et eksklusivt uttrykk.

Generelt

Alle våre trapper er unike og skreddersys etter nøyaktig måltaking. Kundene står fritt til å velge mellom hvilken som helst overflatebehandling, type material og stolpe/rekkverksløsning. Vi kan også nevne at alle våre forskjellige spiletyper freses ned i vangene. Hos oss er kunden i sentrum, og vi strekker oss langt for å tilfredsstille alle ønskene dere måtte ha!

Trykk her for å laste ned et utskriftsvennlig dokument med all informasjon samlet (PDF)

Tresorter

Trapper er som regel mye i bruk og utsettes ofte for daglig slitasje og påkjenninger. Det er spesielt trinn og håndløpere som er mye utsatt. Furu benyttes som standardmateriale hos oss og dette er en forholdsvis myk tresort. Ved å benytte en hardere type tresort, f.eks eik, ask eller tilsvarende, forlenger man trapp-ens levetid og den vil holde seg penere over tid. Hos oss kan du få de fleste tresorter. Det skilles mellom helstav og fingerskjøtet/parkettmønstret materiale, noe som er viktig å vurdere om en ikke skal male trappen. Vi benytter kvistfrie materialer i alle trapper som skal males slik at man unngår kvistgjennomslag.

Eksempler på tresorter:

1_tresorter-stor

Overflatebehandling

Velger du å benytte oss som din trappeleverandør, trenger du ikke velge i et visst utvalg av standardfarger. Hos oss kan du få malt trappen din akkurat slik du ønsker innenfor alle tilgjengelige NCS farger. Gi oss koden så blir det nøyaktig slik du ønsker! Vi kan også utføre mange andre typer overflatebehandling, deriblant ulike typer lakk- og lasur behandlinger. Vi forsøker også gjerne å få lik behandling på trinnene som på aktuelt gulv dersom vi får en prøve tilsendt. I denne sammenheng er det viktig å presisere at resultatet aldri kan bli 100 % samsvar.

2_overflatebehandling-stor

Tilvalg

Åpen eller tett trapp
Alle våre trapper kan selvfølgelig leveres som tette eller åpne trapper. Åpne trapper gir et mer luftig preg i rommet og det vil gjerne oppleves som større enn om man velger en tett løsning. Støv og rusk vil lettere forsvinne om man går for en åpen løsning. En tett trapp er å foretrekke om man ønsker å lagre noe under trappen, eller ønsker andre møbler her. Da vil det ikke komme støv og annet rusk fra trappen.

Åpen trapp
Alle våre åpne trapper leveres som standard med barnelist under trinnene slik at trappen er trygg for nysgjerrige barn. Barnelisten vil variere noe på høyden, og tilpasses slik at det aldri er over 10 cm åpning mellom trinnene. Utførelsen på barnelistene leveres som oftest i samme utførelse som trinnene, men noen foretrekker å markere listene ved å bryte med en helt annen farge/behandling.

3_aapen-trapp_stor

Tett trapp
Tette trapper har såkalte stusstrinn, det vi si materialet/opptrinnet mellom trinnene. Vi freser disse som standard inn i trinnet over og under. Dette gir en flott «finish» og trinnene blir meget stive og stabile. Som for barnelistene er det noen foretrekker å ha samme materialer og behandling på stusstrinnene som trinnene, mens andre liker å bryte og fremheve stusstrinnene med en annen behandling/materiale.

4_tett_trapp_stor

Klosstrinn
Et klosstrinn er en flott markering av inngangen til trappen. Avhengig av om trappen har begge vangene fri, eller om det er vegg på den ene siden, krager trinnet ut over vangen på den ene eller begge sidene. Startstolpen blir plassert oppå det første trinnet, noe som letter inngangen til trappen fra sidene.

5_blokktrinn_stor

Returrekkverk
I mange tilfeller trengs det sikring mot fall ned i trappen fra 2 etg. Vi produserer flotte retur – rekker som ofte utføres i samme stil som eventuelt rekkverk i trappen. På denne måten blir det en fin helhet på hele trappe/gelender løsningen.

6_returrekkverk_stor

Trappeløsninger

Mål/Dimensjoner
Skissene indikerer cirka mål på ferdig trappehull. Det er tatt utgangspunkt i en etasjehøyde på ca 270 cm og minimum 25 cm inntrinn (som er et krav til hovedtrapp). Videre bør summen av to opptrinn og ett inntrinn ligge på mellom 60 og 64 cm for å få et godt forhold mellom opp- og inntrinn. Erfaringsmessig blir det ofte planlagt for liten plass for å få en god trapp. Det er viktig å ta kontakt med oss på et tidlig tidspunkt, slik at vi kan vurdere om planlagt trapp vil kunne passe inn i huset.

7_maal_og_dimensjoner_stor

FDV

Smeland Interiør – FDV dokumentasjon Tretrapper.
Trapper produsert i tre til bruk innvendig i bygg.

Materialer:
Ulike typer tresorter, glass og stål. Skruer og bolter i eloksert stål.

Utførelse:
- Trinn er frest inn i vange, eventuelt oppå vanger (oppsadla trapp)
- Åpne trapper har barnesikringslist under trinn.
- Tette trapper leveres med heltre i bakkant trinn (stusstrinn).
- Rekkverk leveres i stål, tre, glass eller i kombinasjon av dette.

Overflatebehandling:

Beising:
Spritbasert beis, påføres 1 strøk

Lakkering:
Syreherdende, 2 komponent lakk, påføres 3 strøk

Maling:
Grunning + 2 strøk to-komponent syreherdet maling (NCS/RAL).

Godkjenning:

Det er ikke etablert egen godkjenning for denne type trapp, men krav til inntrinn, opptrinn og åpninger er følges såfremt dette er mulig.

Produksjon:

Smeland Interiør, Malmveien 1, 4735 Evje.

Vedlikehold/Rengjøring:

- Vanlig støvtørking, vasking med normalt såpevann (følg anvisning fra rengjøringsprodusenten).
- Ved slitasje i lakk/maling må det brukes oljebasert lakk/maling for fornyelse av slitelag
- Tre har ulik hardhetsgrad, det bør derfor ikke utsettes for stort trykk med spisse gjenstander.
- Det bør vurderes å benytte harde tresorter (f.eks eik) i trapper med stor slitasje

Vedlikehold må gjøres FØR slitasje av beis forekommer

Sikkerhet:

Ved bruk av trapp, hold ei hand i handløperen.
Når trappa er nyvasket kan den være glatt, det bør varsles med skilt eller trappa bør avstenges til den er tørr og forsvarlig å gå i.
Vær spesielt oppmerksom med små barn og ferdsel i trapp. Benytt gjerne trappegrind frem til barnet mestrer å gå i trappa.

Generelt:

Det gis ingen form for garanti mot harpiksgjennomslag og brune skjolder over kvister på trapper som leveres ferdigbehandlet fra fabrikk. Vi gjør oppmerksom på at tre er et levende materiale som beveger seg etter fuktighet og temperatur i luften. Knirk i trappen er ikke et uvanlig fenomen og kan derfor til tider forekomme. Eventuelle feil og mangler må innmeldes til oss før montering dersom trappa forsendes. Dersom vi forestår montering må feil og mangler rapporteres snarest etter montasje.

Last ned FDV-dokument (PDF)